ΕΝΑΡΞΗ ΠΙΛΟΤΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥ «ΦΑΡΟΣ ΣΚΟΠΕΛΟΥ»

 

Στο πλαίσιο της προσπάθειας αναδιοργάνωσης και  αναβάθμισης των υπηρεσιών του «ΦΑΡΟΥ ΣΚΟΠΕΛΟΥ», ως συλλόγου ανακουφιστικής φροντίδας,  και κατόπιν σχετικής πρότασης της τέως Προέδρου κ. Γούναρη Χαρίκλειας, το Δ.Σ. του Συλλόγου , αποφάσισε την εκπόνηση ετήσιου πιλοτικού προγράμματος, από την 1η Φεβρουαρίου 2017, έως την 31η Ιανουαρίου 2018.

Στο πλαίσιο του πιλοτικού προγράμματος, θα υπάρξει διερεύνηση και καταγραφή αναγκών των καρκινοπαθών και άλλων χρόνιων ασθενών του νησιού,προκειμένου να υπάρξει μια σαφής εικόνα, βάσει της οποίας, θα διαμορφωθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο οι παρεχόμενες υπηρεσίες του Συλλόγου και μακροπρόθεσμα, στόχος του «ΦΑΡΟΥ» αποτελεί η δημιουργία μιας ομάδας επαγγελματιών υγείας, οι οποίοι θα δύνανται να παρέχουν υπηρεσίες ανακουφιστικής φροντίδας στους ασθενείς που τις έχουν ανάγκη. Στο χρονικό πλαίσιο του προγράμματος αναμένεται εντούτοις, υλοποίηση συνεργασίας και διασύνδεσης του Συλλόγου με το Κέντρο Υγείας Σκοπέλου και άλλους επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στο νησί της Σκοπέλου, καθώς και η επισημοποίηση συναφθέντων συνεργασιών που δύνανται να οδηγήσουν μεταξύ άλλων και στην προκαταρκτική ένταξη νοσηλεύτριας και ιατρού στις υπηρεσίες του Συλλόγου.

Επιπλέον, στους στόχους  του πιλοτικού αυτού προγράμματος εντάσσονται η δόμηση πιο τελεσφόρων ενεργειών ενημέρωσης της τοπικής κοινωνίας σε θέματα που αφορούν τον καρκίνο – αλλά και άλλες χρόνιες παθήσεις, απειλητικές για τη ζωή του ασθενή – μέσω συντονισμένων δράσεων και ομιλιών, παράλληλα δε, θα επιδιώκεται απαρέγκλιτα η παροχή  ψυχοκοινωνικής στήριξης σε ασθενείς με καρκίνο, αλλά και στις οικογένειες αυτών, καθώς και η διασύνδεση και παραπομπή τους στις κατάλληλες υπηρεσίες  ιατρικής και ψυχοκοινωνικής φροντίδας, όταν αυτό είναι απαραίτητο.

Προκειμένου να υλοποιηθεί το πρόγραμμα και οι προαναφερθέντες στόχοι του, συντονίστρια του Συλλόγου, ορίστηκε η κ. Μαρία Καφαντάρη, Ψυχολόγος, Msc Κοινωνικής – Κλινικής ψυχολογίας Εξαρτήσεων και Ψυχοκοινωνικών προβλημάτων,κατόπιν σχετικής απόφασης του ΔΣ του συλλόγου,  η οποία θα βρίσκεται στο γραφείο του «ΦΑΡΟΥ» (κάτω από τα γραφεία του ΚΑΠΗ Σκοπέλου) Δευτέρα, Τρίτη και Παρασκευή το πρωί, με ωράριο 10.00-14.00 και Τετάρτη και Πέμπτη το απόγευμα, με ωράριο 17.00 -21.00.

Το πιλοτικό πρόγραμμα στην τελική ευθεία θα αξιολογηθεί και αν αποδειχθεί λειτουργικό, δύναται να εφαρμοστεί ως νέο μοντέλο διοίκησης, παράλληλα με το ΔΣ, καθώς επίσης να αποτελέσει εφαλτήριο μιας συνεχούς λειτουργίας του μοντέλου με την έμμισθη εργασία ενός σταθερού συντονιστή.