ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ  ΣΧΕΤΙΚΑ ΤΗ ΝΟΣΟ ΤΟΥ ALZHEIMER

 

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΝΟΣΟΥ ΑLZHEIMER ΚΑΙ ΣΥΝΑΦΩΝ ΔΙΑΤΑΡΑΧΩΝ

Η Ελληνική Εταιρεία Νόσου Alzheimer και Συναφών Διαταραχών είναι μια μη-κερδοσκοπική εταιρεία που ιδρύθηκε το 1995, από συγγενείς ασθενών που πάσχουν απο τη νόσο Alzheimer καθώς και από γιατρούς όλων των ειδικοτήτων, , καθώς και άλλους ειδικούς που ασχολούνται με τα προβλήματα που προκαλεί η νόσος αυτή. Το κεντρικο γραφειο της Εταιρείας βρισκεται στην Θεσσαλονίκη, αλλα εχει παραρτήματα σε πολλα σημεια στην Ελλαδα. Ο πλήρης κατάλογος της ομοσπονδίας Νόσου Alzheimer στην Ελλάδα βρίσκεται εδώ
Εχουν μια γραμμή βοήθειας για τους φροντιστες των ασθενών που λειτουργει ολο τον  2310 909000

Η εταιρεία δημιουργήθηκε με τους εξης στόχους:

- Να προωθήσει την κατανόηση, την υποστήριξη καθώς και τη δράση όλων όσων έχουν οποιαδήποτε σχέση ή ενδιαφέρον που αφορά αυτή τη νόσο στα πλαίσια της ελληνικής επικράτειας, και να βοηθήσει στη δημιουργία του κλίματος εκείνου, στην κοινωνία, που θα οδηγήσει στην όσο το δυνατόν μικρότερη περιθωριοποίηση των ασθενών και των οικογενειών τους, αλλά και στην πιο έγκαιρη αναζήτηση φροντίδας.

- Να βοηθήσει στη δημιουργία Κέντρων Ημέρας και Οικοτροφείων (Ξενώνων) που θα ανακουφίζουν την οικογένεια από τη φροντίδα του ασθενούς.

 

- Να οργανώσει παραρτήματα της Εταιρείας σε ολόκληρη την Ελλάδα, ώστε τα οφέλη που θα προκύψουν από τις δραστηριότητές της να γίνουν κτήμα όλων των Ελλήνων.

Τηλ. 2310 810411, 2310 909000
FAX: 2310 925802
Γραμμή Βοήθειας: 2310 909000 (24ώρο)


E-mail:

info(_AT_)alzheimer-hellas.gr


Επίσης οι περιθάλποντες μπορούν να επικοινωνούν με το e-mail: 
www.alzheimer-hellas.gr


 

 Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΝΟΣΟΥ ALZHEIMER & ΣΥΝΑΦΩΝ ΔΙΑΤΑΡΑΧΩΝ ΑΘΗΝΩΝ 

Η Εταιρεία Νόσου Alzheimer & Συναφών Διαταραχών Αθηνών ειναι παραρτήμα της ομοσπονδιάς της Ελληνικής Εταιρείας Νόσου Alzheimer και Συναφών Διαταραχών.

Παροχη Πληροφοριών

Στις ιστοσελιδες της, παρεχει ακριβεις και αξιόπιστες πληροφορίες για τη νόσο του Alzheimer και των συναφών διαταραχών, και μπορειτε να κατεβασετε τα πολυ χρησιμα ενημερωτικά φυλλάδια και εγχειρίδια εδω

-Η Νόσος Alzheimer μπορεί να αντιμετωπιστέι
-Ενημερωτικό έντυπο της εταιρείας
-Εγχειρίδιο Φροντιστών
-Νοητική Ενδυνάμωση
-Σωματικη Ασκηση
-Προγραμμα ενημερωσης και προληψης

Ομάδες ασθενών

Πραγματοποιούνται ομάδες ασθενών σε εβδομαδιαία βάση σε πολλά σημεία της Αθήνας, κατά τις οποίες ειδικοί ψυχολόγοι με ασκήσεις νοητικής ενδυνάμωσης, θεραπείες τέχνης και εργοθεραπεία προσπαθούν να κινητοποιήσουν τους ανοϊκούς ασθενείς όλων των σταδίων, να βελτιώσουν ή να διατηρήσουν τη λειτουργικότητά τους

Ομάδες Φροντιστών

Για τους φροντιστές ανοϊκών ασθενών Διοργανώνονται σε τακτά χρονικά διαστήματα, όλη την διάρκεια του έτους:
• Σεμινάρια εκπαίδευσης και ψυχοθεραπευτικής υποστήριξης για φροντιστές ανοϊκών ασθενών και εθελοντές.
• Συνεδρίες ψυχολογικής και συμβουλευτικής υποστήριξης σε ατομική και ομαδική βάση.
• Ομάδες Διαχείρισης άγχους συγγενών, γνωστικής κατεύθυνσης.

Εκπαίδευση


Σε συνεργασία με διακεκριμένους επιστήμονες από την Ελλάδα και το εξωτερικό πραγματοποιεί εκπαιδευτικά προγράμματα και ημερίδες για γιατρούς όλων των ειδικοτήτων και λοιπούς Επαγγελματίες Υγείας, με στόχο την καλύτερη διάγνωση και θεραπεία των ανοϊκών συνδρόμων.

Ενημέρωση


- Πραγματοποιεί ομιλίες για τη μνήμη και την Άνοια, με στόχο την ενημέρωση για τους τρόπους πρόληψης των προβλημάτων μνήμης και την ενδυνάμωση της μνήμης μέσω ειδικών ασκήσεων.

Tηλ 210 7013271
Email 

info(_AT_)alzheimerathens.gr

www.alzheimerathens.gr

 

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΑΛΛΗΛΟΒΟΗΘΕΙΑΣ ΦΡΟΝΤΙΣΤΩΝ ΣΥΓΓΕΝΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ ΜΕ ΝΟΣΟ ALZHEIMER ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΑΝΟΙΑΣ 

Το σωματείο ιδρύθηκε τον Δεκέμβριο του 1997 από συγγενείς-φροντιστές ατόμων τα οποία πάσχουν από άνοια.
Οι βασικές δραστηριότητες του Σωματείου είναι :

Ατομική Συμβουλευτική Φροντιστών

Λειτουργούν τα πρωινά με στόχο την παροχή συμβουλών για το φροντιστή σε καθημερινά θέματα (Μεταβολές στο σπίτι και μέτρα ασφαλείας, ατυχήματα, περίεργη συμπεριφορά, συμπεριφορές που δημιουργούν προβλήματα με το νόμο, διατροφή-γεύματα, επιθετική συμπεριφορά κ.α. ) καθώς και την αντιμετώπιση αντιμετώπιση των ψυχολογικών προβλημάτων του φροντιστή.

Γραμμή S.O.S

Η γραμμή  S.O.S  210-3303678 λειτουργεί από τις 09.00 - 21.00  
Σε περιπτώσεις κρίσεων, παρέχονται συμβουλές αντιμετώπισής τους και βοήθεια όπου χρειάζεται, τόσο στον ασθενή όταν αυτό είναι εφικτό, όσο και στο φροντιστή του, καθώς επίσης και ψυχολογική υποστήριξη. Ταυτόχρονα, στην πρώτη επαφή με το Κέντρο, φροντίζει να κάνει την πρώτη ενημέρωση στο φροντιστή για το τι έχει να αντιμετωπίσει και πως θα μπορούσε να το χειριστεί.
Παροχή πληροφοριών για τις υπάρχουσες δομές για τα άτομα με άνοια (νοσοκομεία, οίκοι ευγηρίας κλπ) ώστε να διευκολύνεται στις υπάρχουσες επιλογές η οικογένεια του ατόμου με άνοια.

Νομική συμβουλευτική υπηρεσία

Η νομική συμβουλευτική υπηρεσία παρέχει συμβουλές σχετικά με αναπηρικές συντάξεις, επιδόματα αναπηρίας, δικαστική συμπαράσταση καθως και συμβουλες οσον αφορά τη διαχείρηση οικονομικών και νομικών θεμάτων.

Ομάδα Φροντιστών

Η ομάδα φροντιστών του κέντρου Αlzheimer έχει σαν σκοπό τη στήριξη αλλά και την παροχή απαραίτητων κατευθύνσεων στους φροντιστές - οικογένειες των ατόμων που πάσχουν από τη νόσο του Αlzheimer και συναφών διαταραχών.

Τηλ.210 3811612
210 3811604
Γραμμή SOS  210 3303678

hagg(_AT_)otenet.gr

www.gerontology.gr/som_foreas.html

 

►Η ΜΟΝΑΔΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΝΟΣΟΥ ΑΛΤΣΧΑΙΜΕΡ ΒΟΛΟΥ (Μ.Α.Ν.Α.) 

Η Μονάδα Αντιμετώπισης Νόσου Αλτσχάιμερ (Μ.Α.Ν.Α.) ειναι ενας επιστημονικος, μη κερδοσκοπικός οργανισμός που απευθυνεται σε ατομα που πασχουν απο τη νοσο Αλτσχαιμερ η καποιοα αλλη μορφη ανιας, στους φροντιστες και στις οικογενιες τους.  Λειτουργεί από τον Απρίλιο του 2005 στις Αλυκές Βόλου περιλαμβάνοντας τις ακόλουθες δομές: Κέντρο Ημέρας, Οικοτροφείο (βραχείας φιλοξενίας) και Εξωτερική Μονάδα Στήριξης Οικογένειας.
Το προσωπικό αποτελείται από 26 εργαζόμενους (νευρολόγο, παθολόγους, ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς και νοσηλευτές, διοικητικό προσωπικό).

Οι αμεσοι και μακροπροθεσμοι στοχοι της Μοναδας περιλαμβανουν
• Αποκατασταση της αξιοπρεπιας του ατομου με προβληματα ανοιας
• Ευαισθητοποιηση και εκπαιδευση εθελοντων επαγγελματιων υγειας για την βελτιωση των παρεμβασεων τους
• Πρωθηση της ερευνας, μελετης και της αριοτερης επιστημονικης καταρτισης γυρω απο τη νοσο.
• Διεκδικηση των δικαιωματων των ασθενων

Δραστηριότητες

• Στήριξη των φροντιστών μέσω της ενημέρωσης,
της εκπαίδευσης και της ψυχολογικής ενδυνάμωσης
• Νοσηλευτική φροντίδα και εξειδικευμένη ιατρική παρακολούθηση των ασθενών
• Ομάδες δημιουργικής απασχόλησης
• Απασχοληση των ανοικων ασθενων με ομαδικα και ατομικα προγραμματα γνωστικης παρεμβασης (εξακηση της μνημνης, του λογου, της προσοχης, της κρισης και της ικανοτητας συγκεντρωσης)
• Ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της κοινότητας σε θέματα που αφορούν στη νόσο
• Εκπαίδευση των φροντιστών σε δεξιότητες που προάγουν τη φροντίδα και τη βέλτιστη διαχείριση
των συμπτωμάτων της νόσου

Στο Κέντρο Ημέρας εξυπηρετούνται καθημερινά 35-40 άτομα και στο Οικοτροφείο 20 άτομα. Η Μονάδα στήριξης Οικογένειας εξυπηρετεί μηνιαίως 40-50 άτομα.


Τηλ 24210 87265, 24210 87266

Email 

alzheimervolos(_AT_)hotmail.com