Έλεγχος και αντιμετώπιση συμπτωμάτων

 
Οι σοβαρές ασθένειες, όπως ο καρκίνος, και η θεραπεία τους (πχ. χημειοθεραπεία/ακτινοθεραπεία) προκαλούν συνήθως μια σειρά συμπτωμάτων, όπως ναυτία, δυσκοιλιότητα, κόπωση, απώλεια της όρεξης, στοματικά προβλήματα (ξηροστομία/στομαλγία), αϋπνία, πόνο, άγχος.
 
Αν αυτά τα συμπτώματα δε θεραπευτούν, είναι πιθανό να εμποδίσουν τον ασθενή να χαρεί τη ζωή και τις συνηθισμένες του δραστηριότητες και να του προκαλέσουν δυστυχία και δυσφορία.
 
Πολλές φορές, οι ασθενείς δεν αναφέρουν ποτέ κάποια από τα συμπτώματά τους στους γιατρούς τους, επειδή φοβούνται μήπως δεν τους πάρουν στα σοβαρά ή πως δεν μπορεί να γίνει κάτι για να τους ανακουφίσει.
 
Είναι σημαντικό να θυμάστε πως δε χρειάζεται να είστε στωικοί και να μην παραπονιέστε –αν υπάρχει κάποιο σύμπτωμα που σας ταλαιπωρεί κατά οποιονδήποτε τρόπο, υπάρχει πάντοτε κάποιος τρόπος για να αντιμετωπιστεί– είτε με συνταγή φαρμάκων από το γιατρό σας είτε με μη φαρμακευτικό τρόπο. 
 
Δεν υπάρχει τίποτε που να είναι "ανάξιο λόγου" ή ασήμαντο για να το αναφέρετε στο γιατρό σας ή για να ζητήσετε βοήθεια στην αντιμετώπισή του.
 
Αν σας έχει ήδη δοθεί κάποια ιατρική συνταγή ή κάποιος άλλος τρόπος για την αντιμετώπιση ενός συμπτώματος από το γιατρό σας αλλά αντιλαμβάνεστε πως το σύμπτωμα δεν υποχωρεί, τότε ενημερώστε οπωσδήποτε το γιατρό σας, έτσι ώστε να επαναξιολογήσει την κατάστασή σας και να τροποποιήσει ή να αλλάξει τον τρόπο θεραπείας του. 
 
Κάποιες φορές απαιτείται η άμεση αντιμετώπιση κάποιου συμπτώματος που βιώνετε. Γι' αυτό το λόγο είναι σημαντικό να γνωρίζετε με ποιο γιατρό ή με νοσοκόμα μπορείτε να επικοινωνήσετε οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας ή της νύχτας για βοήθεια.
 
Όταν αναφέρετε ένα νέο σύμπτωμα ή κάποιο που επιδεινώνεται στην ιατρική σας ομάδα, σιγουρευτείτε πως τους παρέχετε όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες, έτσι ώστε να τους βοηθήσετε όσο μπορείτε στην εξεύρεση του καλύτερου τρόπου για την αντιμετώπισή του. Οι πληροφορίες που βοηθούν, περιλαμβάνουν:
 
Πότε πρωτοεμφανίστηκε το σύμπτωμα;
Εμφανίστηκε ταυτόχρονα πχ. με τη νέα θεραπεία/το νέο φάρμακο;
 
Πόσο διαρκεί το σύμπτωμα;
 
Τι το βελτιώνει; (πχ. φάρμακο, αλλαγή θέσης, ζέστη/κρύο)
 
Τι το επιδεινώνει;
 
 
Σε αυτή την ενότητα θα εξετάσουμε τα πιο κοινά συμπτώματα, τις πιθανές αιτίες εμφάνισής τους και τρόπους ανακούφισης από αυτά.