Τα συναισθήματά σας
 
 
Το να μάθετε πως σας έχει διαγνωστεί καρκίνος ή κάποια σοβαρή ασθένεια αποτελεί μια από τις πιο στρεσογόνες εμπειρίες της ζωής. Ίσως νιώσετε πως βρίσκεστε σε κάποιου είδους συναισθηματικό καταδυόμενο τραινάκι του λούνα παρκ, βιώνοντας μονομιάς ή διαδοχικά πολλά έντονα και δύσκολα συναισθήματα. 
 
Ακόμη και σήμερα, που η θεραπεία του καρκίνου και άλλων σοβαρών ασθενειών έχει εξελιχθεί σημαντικά, η είδηση της διάγνωσης καρκίνου ή άλλης σοβαρής ασθένειας μπορεί να δημιουργήσει πολύ φόβο και άγχος για το μέλλον. Οι συνήθεις αντιδράσεις και τα συναισθήματα περιλαμβάνουν οποιαδήποτε από, ακόμη και όλα, τα παρακάτω:
 
Θυμός
Αποτελεί κανονική αντίδραση αν ανησυχήσετε και νιώσετε δυσφορία για την αλλαγή που επέφερε η ασθένεια στη ζωή σας. Αυτή εκφράζεται συνήθως ως θυμός ή δυσαρέσκεια, που είναι πιθανό να εκδηλώσετε προς την οικογένεια, τους κοντινούς σας φίλους ή την ιατρική σας ομάδα.
Ίσως να μη συνειδητοποιήσουν πως ο θυμός που νιώθετε έχει να κάνει με την ασθένεια και την κατάστασή σας και όχι με αυτούς προσωπικά, οπότε, μόλις αισθανθείτε λιγότερο θυμωμένοι ή λιγότερο έντονη δυσφορία θα ήταν καλό να τους το υπενθυμίσετε.
 
Ενοχή
Είναι πιθανό να πιστέψετε πως ίσως να μπορούσατε να αποφύγετε την ασθένεια αν είχατε κάνει κάτι διαφορετικά. 
Είναι σημαντικό να θυμάστε πως κανείς δεν μπορεί να πει με ακρίβεια τι προκαλεί μια σοβαρή ασθένεια όπως τον καρκίνο. Τα αισθήματα ενοχής ίσως σας κάνουν να αισθάνεστε πολύ χειρότερα.
 
Άρνηση
Αρκετοί άνθρωποι αναφέρουν πως, όταν τους ενημέρωσαν για τη διάγνωση, απλά δεν μπορούσαν να το πιστέψουν. Αυτό μπορεί να είναι θετικό βραχυπρόθεσμα, εφόσον σας δίνει το χρόνο να αφομοιώσετε την είδηση και να αποδεχθείτε την κατάστασή σας.
Ωστόσο, αν η άρνηση παραταθεί για μεγαλύτερο διάστημα, αυτό μπορεί να είναι αρνητικό γιατί σας αποτρέπει από τη λήψη αποφάσεων, πχ. σχετικά με τη θεραπεία που θα ακολουθήσετε.
 
Λύπη & κατάθλιψη
Πολλοί, αν όχι όλοι, οι άνθρωποι με σοβαρή ασθένεια νιώθουν λύπη και κακοκεφιά. Αυτό ίσως σχετίζεται με τις αλλαγές που απαιτήθηκαν να γίνουν στη ζωή σας ή με τον τρόπο που η ασθένεια επηρέασε τον οργανισμό και την υγεία σας. 
Αυτή είναι μια πολύ φυσιολογική αντίδραση σε μια σοβαρή ασθένεια. Ωστόσο, αν η λύπη διαρκέσει περισσότερο ή γίνει εντονότερη και πλέον επηρεάζει την καθημερινότητά σας, ίσως να πάσχετε από κατάθλιψη. Αυτό είναι πολύ κοινό σε ανθρώπους που πάσχουν από μια σοβαρή ασθένεια, όμως, η κατάθλιψη μπορεί και πρέπει να αντιμετωπιστεί, οπότε θα πρέπει να μιλήστε με το γιατρό σας.
 
Στεναχώρια/άγχος
Η είδηση πως έχετε καρκίνο ή κάποια άλλη σοβαρή ασθένεια μπορεί να σας προκαλέσει μεγάλο φόβο. Ίσως ανησυχήσετε για πρακτικά ζητήματα, όπως τις οικονομικές επιπτώσεις που θα έχει η ασθένειά σας ή να ανησυχείτε για το μέλλον, πχ. αν θα αντιμετωπίσετε σωματικά συμπτώματα ή κάποια ανικανότητα, ακόμη και την πιθανότητα θανάτου.
Οι περισσότεροι άνθρωποι αισθάνονται καλύτερα και αντιμετωπίζουν την κατάσταση καλύτερα μόλις ενημερωθούν περισσότερο για την ασθένεια και γι' αυτά που θα πρέπει να περιμένουν στο μέλλον. Η αναγνώριση των συναισθημάτων σας και στη συνέχεια η συζήτησή τους με κάποιον επαγγελματία υγείας θα σας δώσει επίσης την ευκαιρία να βρείτε διεξόδους στις ανησυχίες σας.
 
Αβεβαιότητα
Όλη αυτή η αβεβαιότητα που συνοδεύει μια σοβαρή ασθένεια μπορεί να σας κάνει να νιώσετε πως δεν ελέγχετε τη ζωή σας.
Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να τη διαχειριστείτε είναι να αποκτήσετε όσο περισσότερη γνώση μπορείτε για την ασθένειά σας, τη θεραπεία της, όπως και για τους τρόπους φροντίδας του εαυτού σας. Η συνομιλία με ανθρώπους που έχουν βιώσει παρόμοιες εμπειρίες μπορεί επίσης να σας προσφέρει μεγάλη βοήθεια.
 
Μοναξιά 
Είναι φυσικό να νιώθετε πως κανείς δεν μπορεί να καταλάβει πραγματικά τι περνάτε. Ίσως, επίσης, να είστε αποκομμένοι από την κοινωνία εξαιτίας των συνεπειών της ασθένειάς σας, οι οποίες δε σας αφήνουν να συμμετέχετε στις συνήθεις σας δραστηριότητες.
Επιπλέον, κάποιο φίλοι ή μέλη της οικογένειάς σας νιώθουν άβολα και δεν ξέρουν τι να σας πουν, οπότε αποφεύγουν ή ελαχιστοποιούν τη μεταξύ σας επαφή. 
Η επικοινωνία με άλλα άτομα που βρίσκονται στην ίδια κατάσταση πχ. μέσω κάποιας οργάνωσης ή ομάδας υποστήριξης μπορεί να σας παρέχει τεράστια υποστήριξη, εφόσον θα μπορέσετε να μοιραστείτε τις εμπειρίες σας και να αλληλοϋποστηριχτείτε.