Μιλώντας με άλλους ανθρώπους για την ασθένειά σας
 
Γιατί να μιλήσετε με άλλους ανθρώπους για την ασθένειά σας;
 
Μόλις μαθαίνετε ότι σας έχει διαγνωστεί καρκίνος ή κάποια άλλη σοβαρή ασθένεια, αυτή η είδηση αποτελεί ένα μεγάλο σοκ και πυροδοτεί μια αλυσίδα συναισθημάτων, τα οποία έχουμε ήδη αναφέρει σε αυτή την ενότητα. 
 
Το να μοιραστείτε την είδηση και τα συναισθήματά σας με άλλους μπορεί να σας φανεί ιδιαίτερα δύσκολο αλλά οι περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν πως τους βοηθάει. 
 
Μόλις εξηγήσετε την κατάστασή σας στους ανθρώπους του περιβάλλοντός σας θα καταφέρετε αρκετά πράγματα: 
 
Θα μπορέσετε να μοιραστείτε αυτά που κρύβετε στην καρδιά και στο μυαλό σας και να αποκαλύψετε τους φόβους και τις ελπίδες σας.
 
Πολλοί άνθρωποι νιώθουν, πως όταν μιλούν για τη διάγνωσή τους, αυτό τους δίνει τη δυνατότητα να την αφομοιώσουν και να την αποδεχτούν πραγματικά, ενώ ταυτόχρονα δίνετε τη δυνατότητα στου οικείους σας να σας υποστηρίξουν όπως εσείς το έχετε ανάγκη (κάθε άτομο είναι διαφορετικό, οπότε εσείς θα αποφασίσετε και θα τους εξηγήσετε τι μπορούν να κάνουν για να σας βοηθήσουν).
 
Όταν είστε ειλικρινείς και μιλάτε ευθέως στο συνομιλητή σας, τότε του δίνετε την ευκαιρία για ανοιχτή και αμεσότερη μεταξύ σας επικοινωνία.
 
Ωστόσο, ίσως ανησυχήσετε μήπως οι άνθρωποι αντιδράσουν άσχημα στα νέα ή μήπως αλλάξουν τον τρόπο συμπεριφοράς τους απέναντί σας μόλις μάθουν πως είστε άρρωστοι.
 
Ίσως ανησυχήσετε επίσης, μήπως δε μπορέσετε να ελέγξετε τα συναισθήματά σας ή δε ξέρετε τι να πείτε. Παρακάτω θα βρείτε μερικές χρήσιμες συμβουλές για να αντιμετωπίσετε αυτές τις ανησυχίες.
 
Αν νιώθετε πως δεν μπορείτε, παρόλα αυτά, να μιλήσετε με τους οικείους σας, θυμηθείτε πως υπάρχουν κι άλλοι άνθρωποι με τους οποίους μπορείτε να μοιραστείτε τα συναισθήματά σας, οι οποίοι θα διατηρήσουν όλα σας τα στοιχεία εμπιστευτικά.
 
Αυτοί περιλαμβάνουν τον ιερέα σας, τους επαγγελματίες υγείας, πχ. τη νοσοκόμα, το σύμβουλο, τον ψυχολόγο, ή κάποιον οργανισμό που υπάρχει για την παροχή υποστήριξης σε ανθρώπους που πάσχουν από τη δική σας ασθένεια.
 
Ρίξτε μια ματιά στη σελίδα με τους συνδέσμους για συμβουλές και στοιχεία επικοινωνίας. 
 
Πριν ανακοινώσετε την είδηση για την ασθένειά σας σε άλλους, ίσως θα ήταν καλό να προετοιμαστείτε ανάλογα:
 
(1) Ενημερωθείτε για την ασθένειά σας, έτσι ώστε να μπορέσετε να εξηγήσετε με σαφήνεια την κατάστασή σας. Μπορείτε να ρωτήσετε τους επαγγελματίες υγείας που σας φροντίζουν για περισσότερες πληροφορίες ή διευκρινήσεις για την ασθένεια και τα προγράμματα θεραπείας της.
 
Μπορείτε επίσης να βρείτε κι αλλού πληροφορίες. Σιγουρευτείτε, όμως, πως οι πηγές των πληροφοριών σας είναι απολύτως αξιόπιστες. 
 
Αν αναζητήσετε πληροφορίες στο ιντερνέτ, οι καλύτερες σελίδες είναι αυτές του εθνικού φορέα για το συγκεκριμένη ασθένεια ή τύπο καρκίνου ή εάν δεν υπάρχει κάποια σελίδα αφιερωμένη στο συγκεκριμένο τύπο καρκίνου, μπορείτε να επικοινωνήσετε με φιλανθρωπικές οργανώσεις, όπως την ΟΕΚΚ Αγκαλιάζω, Μεινε Δυνατος, την Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία ή το Σύλλογο Καρκινοπαθών Μακεδονίας-Θράκης. Συμβουλευτείτε τη σελίδα με τους χρήσιμους συνδέσμους για περισσότερες λεπτομέρειες.
 
(2) Επιλέξτε σε ποιόν θα μιλήσετε και τι θα πείτε. Ίσως να έχετε ήδη σχηματίσει άποψη για το ποια άτομα της οικογενείας ή των φίλων σας θα μπορέσουν να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους και να σας παρέχουν υποστήριξη. Θυμηθείτε, όμως, πως δε χρειάζεται να μοιραστείτε την κάθε λεπτομέρεια της ασθένειάς σας εφόσον δεν το επιθυμείτε. 
 
(3) Προετοιμαστείτε για διαφορετικές αντιδράσεις από άτομο σε άτομο. Παρόλο που η αντιμετώπιση και η αντίληψη για τον καρκίνο και άλλες σοβαρές ασθένειες αρχίζει να αλλάζει, κάποιοι άνθρωποι φοβούνται ακόμη και να συζητήσουν το θέμα.
 
Ίσως νιώσουν τόσο άβολα που να αποφεύγουν να σας μιλούν εντελώς. Αυτό μπορεί να σας πληγώσει πολύ. Πιθανότατα να το εκλάβετε ως προσωπική απόρριψη. Θυμηθείτε πως εξακολουθούν να σας νοιάζονται αλλά πιθανότατα δεν έχουν ιδέα πως να εκφραστούν. Είναι πιθανό να ανησυχούν τόσο πολύ μήπως σας πουν κάτι που είναι λάθος, που προτιμούν να μη σας μιλήσουν καθόλου.
Ίσως να βοηθήσει αν κάνετε εσείς το πρώτο βήμα – θα μπορούσατε να τους τηλεφωνήσετε με το πρόσχημα πως θέλετε απλά να μιλήσετε για την καθημερινότητα και να τους επισημάνετε ότι γνωρίζετε πόσο άβολα νιώθουν. Μερικές φορές, αυτό είναι το μόνο που χρειάζεται για να βγουν από τη δύσκολη θέση.
Ωστόσο, δυστυχώς, υπάρχουν ακόμη άνθρωποι που δεν είναι ενημερωμένοι για τις σοβαρές ασθένειες και τον καρκίνο και ίσως να πιστεύουν ακόμη σε μύθους, όπως, ότι ο καρκίνος είναι μεταδοτική ασθένεια ή ότι δεν υπάρχει αποτελεσματική θεραπεία.
Άλλοι άνθρωποι ίσως να έχουν πολύ έντονα συναισθήματα τα οποία δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν, για παράδειγμα, επειδή έχουν χάσει κάποιον από καρκίνο στο παρελθόν, και αποφεύγοντας εσάς αποφεύγουν να αντιμετωπίσουν αυτά τα συναισθήματα. Θυμηθείτε πως μερικές φορές είναι αδύνατο να διαχειριστείτε όλους τους φόβους και τις προκαταλήψεις των άλλων ανθρώπων. 
 
Άλλοι άνθρωποι ίσως καταβληθούν τόσο πολύ από την είδηση που μπαίνουν σε φάση άρνησης. Κάνουν πως τίποτε δε συμβαίνει ή τίποτε δεν άλλαξε. Συνήθως αυτό διαρκεί για κάποιο ορισμένο χρονικό διάστημα, μέχρι να αποδεχθούν την αλήθεια. Προσπαθήστε να τους δώσετε αυτόν το χρόνο.
 
Άλλοι άνθρωποι είναι πιθανό μα μην είχαν καμιά εμπειρία σοβαρής ασθένειας μέχρι τώρα και ίσως αντιδράσουν άκομψα με τα λόγια ή τις πράξεις τους. Προσπαθήστε να δείχνετε κατανόηση, όσο μπορείτε. Αν δείτε πως οι άνθρωποι δυσκολεύονται με τα λόγια τους, ίσως τους βοηθήσει αυτη η ενότητα 
 
Ίσως παρατηρήσετε πως κάποιοι άνθρωποι σας συμπεριφέρονται διαφορετικά από πριν, συχνά όντας υπερπροστατευτικοί απέναντί σας. Αν αυτό σας ενοχλεί, ενημερώστε τους και πέστε τους πως θα προτιμούσατε να συνεχίσετε τη σχέση σας κανονικά.
 
Παρακάτω υπάρχουν μερικές συμβουλές προσέγγισης δύσκολων συζητήσεων, για όταν θα είστε έτοιμοι να μιλήσετε:
 
Επιλέξτε το σωστό τόπο και χρόνο –δεν χρειάζεται να είναι πρόσωπο με πρόσωπο αν πιστεύετε πως αυτό σας είναι δύσκολο– μπορείτε να γράψετε ένα γράμμα ή να τηλεφωνήσετε.
 
Αποφασίστε από πριν το βάθος της συζήτησης. Αν κάποιος σας πιέσει να πείτε περισσότερα, εξηγείστε πως δεν επιθυμείτε να μιλήσετε τώρα για τα πάντα, αλλά πως θα προτιμούσατε να τους ενημερώσετε όταν θα είστε έτοιμοι να το ξανασυζητήσετε. 
 
Ελέγξετε τι γνωρίζει ήδη το άλλο άτομο, έτσι ώστε να μπορέστε να διευρύνετε τις γνώσεις του και να διορθώσετε τις τυχόν παρεξηγήσεις. Παρέχετε πληροφορίες σε μικρές δόσεις, λίγες προτάσεις τη φορά και στη συνέχεια ελέγχετε αν έγιναν κατανοητές. 
 
Ανταποκριθείτε στα δικά τους συναισθήματα –αν δείτε πως είναι αναστατωμένοι ή φοβισμένοι, σχολιάστε την παρατήρησή σας– έτσι θα ενισχύσετε την ανοιχτή επικοινωνία και την ειλικρίνεια. Πέστε τους επίσης πως νιώθετε εσείς –όσο πιο πολλά γνωρίζετε ο ένας για τις αντιδράσεις και τα συναισθήματα του άλλου, τόσο καλύτερα θα μπορείτε να λαμβάνετε και να παρέχετε υποστήριξη.
 
Μη σας απομακρύνει η σιωπή. Μείνετε κοντά στο άλλο άτομο, κρατήστε το χέρι του και δώστε στον εαυτό σας ή σε εκείνο την ευκαιρία να διατηρήσει επαφή και να βρει το χρόνο, ώστε να επιλέξει τις σωστές λέξεις.
 
Καταστήστε σαφές το αν και το πως μπορούν να σας βοηθήσουν. Οι άνθρωποι θέλουν πολύ συχνά να παρέχουν υποστήριξη και πρακτική βοήθεια αλλά δεν είναι σίγουροι τι χρειάζεστε.